Google’s AUE (Auto-Update-Expiration) policy (ook wel end of life – policy) voor chromebooks is altijd al een dingetje geweest. Maar Google is hard aan het sleutelen. Dat blijkt ook duidelijk uit twee recente ontwikkelingen op dit gebied.

Ieder Chrome-apparaat (Chromebook, Chrome tablet, Chromebox, etc.) ontvangt regelmatig updates van Google tot het de zogenaamde AUE-datum bereikt. Wanneer een apparaat AUE bereikt, worden automatische software-updates van Google niet langer verstrekt.

In 2016 introduceerde Google het zogenaamde End Of Life (EOL) beleid. De eerste generaties Chromebooks kregen vijf jaar ondersteuning. De gemiddelde gebruiksduur van een computer is tenslotte zo’n 3 a 4 jaar.

Maar ongeveer een jaar later veranderde Google de naam naar iets met een wat positievere twist, de zogenaamde – Auto Update Expiration (AUE) – date, en ze verlengde de ondersteuning voor nieuwe Chromebooks al tot 6,5 jaar.

Aanvankelijk dacht het Chrome OS-team dat 6,5 jaar ondersteuning lang genoeg zou zijn. Maar gebruikers gaan hun Chromebook steeds langer gebruiken. Mede omdat ze gewoon steeds beter (en ook duurder) worden.

AUE datum verlengd voor veel chromebooks

Zoals ik in een eerder blog al heb geschreven, kost het onderhouden en de ondersteunen Google al met al heel veel werk. En er zijn inmiddels honderden Chromebook modellen van verschillende fabrikanten in omloop. De ondersteuning van de eerste generaties is inmiddels verlopen en bijvoorbeeld ook Googles eigen high-end Chromebook Pixel van 2013 krijgt geen updates meer.

Google heeft dan ook recent bekend gemaakt dat veel modellen langer ondersteuning krijgen, boven op de eerder beloofde termijn. Afhankelijk van het model krijgen Chromebooks tussen een paar maanden tot een paar jaar extra andersteuning.

De Google Pixel Slate (uit 2018) is bijvoorbeeld verlengd tot juni 2026 in plaats van juni 2024.

Een andere Chromebook die erg populair is (ook in Nederland) is de Acer Chromebook R13 (uit 2016) die nu een verlegnde AUE datum heeft gekregen tot 2024, dat is dus effectief 8 jaar lang ondersteuning met systeem en veiligheidupdates.

End-of-life date te zien in settings

Sinds geruime tijd publiceert Google de AUE-datum van alle modellen ook op een zogenaamde ‘Auto Update policy’-pagina. Maar nog altijd is deze supportpagina de enige manier voor consumenten om erachter te komen wanneer hun specifieke apparaat end-of-life wordt. Binnenkort kun je als gebruiker in de settings van Chrome OS precies zien per wanneer de ondersteuning eindigt.

Let wel, veel web/winkels vermelden deze AUE datum nog altijd niet! Het is dan ook sowieso verstandig om deze AUE-datum altijd even te checken alvorens je een aankoopbeslissing neemt.

Foto credits:
Thumbnail picture: mohamed Hassan via Pixabay