31 oktober 2023:

Het mag van vanzelf spreken dat ik vooral een enthousiaste Chromebook-fan ben, maar stiekem heb ik ook een zwak voor Apple. Ik verberg het niet; Apple heeft lange tijd uitgeblonken in marketing. Ik heb herhaaldelijk mijn bewondering uitgesproken voor hoe met name Steve Jobs de kunst van het presenteren van nieuwe producten tot ongekende hoogten wist te brengen. Dus, ondanks mijn voorkeur voor Google en Chromebooks, voel ik me gerechtigd om kritiek te uiten op de recente ‘nieuwe’ productlancering van Apple, het zogenaamde ‘Scary Fast’ evenement. Maar om heel eerlijk te zijn, het was eerder ‘Beangstigend Saai‘!

De verwachting

Het zou me niet verbazen als Apple-fans iets bijzonders verwachtte van een chic Apple-lanceerevenement die dit jaar ook nog eens op de dag voor Halloween gehouden werd. En de naam van het evenement: “Scary Fast” suggereerde dat er snellere machines zouden komen, zeker. Maar het suggereerde ook een thema. Dus was het te veel om te hopen dat Apple, helemaal los zou gaan met een spooktaculair evenement? Iets dat echt interessante upgrades zou brengen met misschien ook wel een vleugje seizoensgebonden flair?

De desillusie!

Nou ja, achteraf gezien was dat blijkbaar te veel gevraagd. De M3-chipsnelheden in Apple’s nieuwe laptops waren nog enigszins interessant voor degenen onder ons die willen upgraden. Het scherm was een beetje helderder. De “Space Black” kleur trok de aandacht van sommige Macheads, terwijl anderen het vergeleken met de saaie zwarte Powerbooks (verkocht tussen 1991 en 2006) uit het ‘Friends’ tijdperk.

Apple Laptop used by Chandler Bing Matthew Perry in Friends S04E23
Apple Laptop gebruikt door Chandler Bing (Matthew Perry) in Friends (S04E23) – 1998

Matthew Langford Perry (19 augustus, 1969 – 28 october, 2023) bracht Chandler Bing tot leven op een manier die ons deed geloven in de kracht van vriendschap en liefde. Hij zal altijd herinnerd worden als een briljante komiek en een geweldige acteur die ons onvergetelijke momenten van vreugde schonk. Rust in vrede, Matthew Perry, en bedankt voor de eindeloze glimlachen en lachsalvo’s die je ons hebt gegeven. Je zult altijd in onze harten blijven.Terug naar het Apple event…

Waar was de horror?

Er was geen horrorfilm-vibe om ons door al die moeilijk te interpreteren benchmarktestinformatie te leiden. Niet tenzij je de 13-inch MacBook die … een hele inch groeide! Of de Touch Bar die stilletjes uit beeld verdween. Los van dat was er niets ‘scary’ behalve het prijskaartje van $2.000 op de nieuwe Space Black MacBook.

Oh, en verschillende van de aanwezige hoge heren gebruikten variaties op het woord “monster”, zoals “monster CPU” en “monsterlijke verbetering.” (Snap je het? Omdat Halloween?) haha…

Ik moet bekennen, het promotiefilmpje hierboven voor de nieuwe MacBook Pro heeft echt een coole uitstraling, zij het meer in een nerdy comic-stijl dan de verwachte Halloween-sfeer. Toch blijft het indrukwekkend – we zijn benieuwd naar de prestaties in de praktijk.

Zijn er nog vragen?

Maar dan de doodsmak: Cook gaf zijn publiek niet eens de kans om vragen te stellen? (wat…?) 😱

Want ja, als betalende klanten zouden we een paar vragen kunnen hebben. Zoals: Waar is het plezier? Hoelang denk je dat ’s werelds rijkste bedrijf kan wegkomen met lanceringsevenementen die algemeen als teleurstellend worden beoordeeld? En is de enige innovatie waar we naar uit moeten kijken van dit bedrijf… gewoon snellere chips in nieuwere modellen?

Het idee dat Apple zelf geen idee heeft hoe deze en andere vragen te beantwoorden zal hoogstwaarschijnlijk, voor de vele Apple fans, de ‘most scary’-verrassing van allemaal zijn.

En toegegeven, de verwachtingen voor een budgetvriendelijke 12-inch MacBook waren laag, maar de afwezigheid van een nieuwe 13-inch M3 MacBook Pro of Air was een grote teleurstelling. En de afwezigheid van een nieuwe 27-inch iMac Pro is vooral opmerkelijk omdat Apple in het verleden heeft beloofd dat het deze machine zou blijven ondersteunen.

Conclusies

Tja, … Het ‘Scary Fast’ evenement van Apple heeft niet de spanning en innovatie gebracht waar velen op hoopten. De verwachtingen waren hoog, maar de daadwerkelijke onthullingen vielen tegen.

Eerder uitte ik mijn frustraties al over de teleurstellende marketinginspanningen van Google en HP als het gaat om fantastische producten zoals de HP Dragonfly Chromebook Pro of de HP Chromebase 22, beide met aspiraties richting Apple MacBook en iMac. Maar door het ontbreken van een Steve Jobs-achtige presentatie, staan ze in de schaduw van de grote appelboom. Ze schitteren als onontdekte juweeltjes in een wereld die schreeuwt om een magische toetsaanslag om hun glans volledig tot hun recht te laten komen.

Maar nu lijkt het er toch serieus op dat zelfs Apple momenteel voornamelijk gericht is op het upgraden van bestaande modellen met ‘relatief bescheiden’ snelheidsverbeteringen en kleine aanpassingen. En zelfs aan de presentatiekant lijkt het een beetje te piepen en te kraken. (Snap je…? Vanwege Halloween…?) Ja, ook ik kan dat, haha…

Anyhow, Voor de Apple-fans en enthousiastelingen die op zoek waren naar iets spectaculairs, was dit evenement eerder “Beangstigend Saai” dan “Scary Fast”. 🥱

Jammer hoor, zelfs ik had meer verwacht van Apple! 😥