App launcher is niet de officiele naam die Google gebruikt, maar de meest mensen zullen met deze term het makkelijkst en snelt begrijpen wat het omhelst. Google noemt de functie vaak de “Alles-knop” of de zoek-knop, omdat het meer is dan alleen een app launcher. Hoe dan ook, in dit artikel neem ik je mee in wat je allemaal kunt doen met de ChromeOS App launcher.

Manieren om apps te vinden en starten

Er zijn meerdere manieren om toegang te krijgen tot je apps en bestanden op een Chromebook. Afhankelijk van wat je zoekt, kun je gebruik maken van verschillende methodes. Hieronder zal alle methodes benoemen.

App-Launcher (alles-knop)

Klik op vergrootglas symbool 🔍 (of het rondje op nieuwere Chromebooks) om de app launcer te openen.

Chromebook zoektoets/vergrootglas (oud)
Chromebook allesknop/app launcher (nieuw)

De app-launcher op een Chromebook is een snelle manier om toegang te krijgen tot al je apps en bestanden.

Chromebook App-Launcher

Het is een soort startmenu dat je kunt openen door op de knop te drukken die zich bevindt in de linkeronderhoek van de taakbalk of door de alles-knop in te drukken.

In de app-launcher worden de meest recent gebruikte apps weergegeven, evenals een lijst van alle geïnstalleerde apps op je Chromebook.

Je kunt ook zoeken naar apps en bestanden door een zoekopdracht in te voeren in het zoekvak bovenaan de app-launcher waarmee je niet alleen alle apps en bestanden op je apparaat, maar ook de instellingen en internet kunt scannen.

De volledige suite met apps staat onder een rij van vijf, met de vastgezette of de meest gebruikte apps. Er is ook ondersteuning voor mappen zoals Workspace, Web, Android en nog veel meer.

De nieuwe launcher biedt ook een betere zoekervaring op het web, waarbij bepaalde resultaten direct in de launcher worden geladen, of dat nu kenniskaarten zijn of antwoorden op snelle vragen zoals wiskundige problemen.

Elders breidt Chrome 100 de dicteerfunctie uit met de mogelijkheid om met uw stem bewerkingen in het hele systeem uit te voeren. Je kunt opdrachten gebruiken zoals “verwijderen” om de laatste letter te verwijderen, of “ga naar het volgende teken” om de positie van de cursor te wijzigen. Chrome OS 100 bevat ook een nieuwe GIF-maker in de Chromebook Camera-app.

In de meeste gevallen is dit waarschijnlijk de beste manier om apps en bestanden te vinden op een Chromebook. Verderop in dit blog gaan we nog iets dieper in op deze functionaliteit. Maar eerst kijken we naar nog een aantal manieren waarop je apps en bestanden kunt vinden.

De plank (ook wel Shelf of App-Dock)

ChromeOS-Dock-Shelf-plank

De app-dock van Chromebooks, ook wel “shelf” genoemd door Google, is een toolbar die zich onderaan het scherm bevindt. Hiermee kun je snel toegang krijgen tot vaak gebruikte apps en bestanden. Het is ook mogelijk om apps en bestanden naar de dock toe te voegen door ze naar de dock te slepen of door erop te klikken en te kiezen voor “Pin naar dock”. De dock is een handige manier om snel toegang te krijgen tot belangrijke apps en bestanden, zonder dat je hiervoor het startscherm of de taakbalk hoeft te openen.

Google App launcher in de Chrome Browser

Chrome-browser-app-launcher

Dit icoontje, dat vaak wordt omschreven als een wafel, is een snelle manier om toegang te krijgen tot al je Google-apps die je vaak gebruikt, zoals Gmail, Google Drive, Google Calendar, Google Docs en nog veel meer.

Door te klikken op het icoontje, wordt de launcher geopend en kunt u direct toegang krijgen tot al jouw apps zonder het verlaten van de browser. De launcher toont een lijst van de meest recent gebruikte apps.

App launcher via Chrome Browser (Nieuw tabblad)

Chrome-browser-tab-snelle-links

Wanneer je in de Chrome Browser een nieuw tabblad opent, kun je onder het zoekvak snelkoppelingen vinden naar websites die je vaak bezoekt of naar websites die je zelf hebt gekozen.

Je kunt een website verwijderen of bewerken door op de icoontjes te klikken en vervolgens “snelkoppeling bewerken” of “Verwijderen” te selecteren.

Klik op het icoontje met een + om zelf een nieuwe snelle-link toe te voegen.

ChromeOS App Launcher, hoe het begon

Op een persconferentie van 19 november 2009 demonstreerde Sundar Pichai, destijds de vice-president van Google, een vroege versie van het besturingssysteem. Hij liet een voorbeeld zien van een desktop die erg leek op de Chrome-browser.

De ChromeOS Aura-update was een van de eerste echte belangrijke updates voor Google’s besturingssysteem. Deze update werd uitgebracht in 2012.

Sinds dien is er ook een app launcher, toegankelijk via de taakbalk van het bureaublad. De launcher geeft gebruikers snel toegang tot hun apps en instellingen en is vergelijkbaar met de traditionele Windows startknop.

Voordat de Aura-update werd uitgebracht, was de Chrome-browser (zie screenshot links/beneden) de enige manier waarop gebruikers toegang konden krijgen tot apps en bestanden op een Chromebook.

chrome-os_2009_app-launcher
App laucher 2009 (Chrome)
chrome-os_aura-app-launcher
App laucher 2012 (Aura-update)

De oudere versie (2012-2022) nam het hele scherm in beslag op een vergelijkbare manier als Apple’s Launchpad in macOS. Overigens is deze manier nog steeds van toepassing als je een Chromebook in tabletmodus gebruikt.

Maar sinds 2022, vanaf ChromeOS versie 100, heeft Google de App launcher een grote overhaul gegeven.

De nieuwe versie heeft een wat compacter ontwerp dat boven de linkerbenedenhoek zweeft en dat slechts een deel van het scherm vult. In een blogpost zegt Google dat dit gebruikers meer ruimte zal geven voor de reeds geopende vensters.

App laucher 2022 (ChromeOS100)
Animatie van de App launcher

De nieuwste update herrinent eigenlijk ook weer een beetje aan het klassieke Windows Start-menu.

ChromeOS App Launcher vs Windows Startmenu

In 1995 kwam Microsoft Windows 95 op de markt en de startknop werd met veel bombarie geïntroduceerd. In de video rechtsboven zie je een dansende Microsoft-top, waaronder Bill Gates en Steve Ballmer, op de officiële promotiemuziek van The Rolling Stones “Start me up”.

Het startmenu is dan ook al sinds jaar en dag een vast onderdeel van het Windows-besturingssysteem en is een van de meest herkenbare en gebruikte functies in de geschiedenis van de computer.

Deze startknop, vaak in de vorm van het Windows logo, stond helemaal links onderaan in de taakbalk en gaf gebruikers toegang tot programma’s en instellingen.

Met de introductie van Windows 8 in 2012, werd de startknop vervangen door een startscherm, waardoor gebruikers direct toegang hadden tot hun apps en instellingen zonder eerst naar de taakbalk te hoeven gaan.

Bij Windows 10 vanaf 2015 werd de startknop weer toegevoegd, maar met de introductie van de Live Tiles functionaliteit.

En met Windows 11 vanaf 2021 is er weer een ‘echt’ Startmenu met grote icoontjes en de mogelijkheid om apps in groepen te organiseren. Er zijn ook nieuwe functies toegevoegd, zoals de mogelijkheid om snelkoppelingen naar recente apps en bestanden te maken en de mogelijkheid om zoekresultaten direct vanuit het Start-menu te openen.

ChromeOS vs Windows/MacOS App-launcher

Tja, onvermijdelijk te benoemen dat in ieder geval vanaf 2020, de verschillende besturingssytemen elkaar relatief nauwlettend volgen. En waar Apple’s launchpad doet denken aan ChromeOS voormalige app launcher, lijkt Windows 11 startmenu dus inderdaad verdacht veel op de manier waarop ChromeOS het aanpakt, of andersom!?

ChromeOS app-launcher
windows-11-app-launcher
Windows OS startmenu
MacOS app launcher
MacOS launchpad

Om het noodlot nog iets meer te tarten heb ik hieronder de App-Launcher van ChromeOS en Windows OS naast elkaar, maar beieden met dezelfde (Windows-11) achtergrond. 🙂

Chrome OS (windows background)
Windows 11 App Launcher

Hoe dan ook, waar ik eigenlijk naartoe wil is dat Chromebooks App-Launchers absoluut niet onder doen voor die van Windows of MacOS. Sterker nog, ik ben van mening dat de Chromebook App-launcher de beste is van de drie.

Ik ben heel benieuwd wat jullie hier van vinden?

Fotocredits: screenshots