Android-apps bieden veel functionaliteit die Chrome-apps en -extensies niet kunnen. Een van de sterke punten van Android-applicaties is zeker ook gaming. Via de Google Play Store hebben Chromebooks toegang tot een gamecatalogus met duizenden gametitels. Koppel dat met een Bluetooth-controller en je tovert jouw Chromebook in een handomdraai tot ware gaming-laptop.

Verander je Chromebook in een gaming-laptop
met Android-apps en een game controller!

Je speelt zo misschien niet de allernieuwste en beste AAA / PC-games op je Chromebook, maar je kunt veel van de bijna consolekwaliteit Android games spelen.

Android ondersteuning?

Maar eerst moeten we het nog wel even hebben over de olifant in de kamer. Chromebooks hebben niet altijd Android ondersteuning gehad, en dus niet iedere Chromebook heeft vanzelfsprekend ook deze onderteuning.

Wel kun je er gerust op zijn dat elke Chromebook die vanaf zo 2017 op de markt is gekomen, Android ondersteuning heeft.

Koppel eerst een controller

Als je al een gamecontroller voor Android hebt, probeer het dan eens! Grote kans dat het ook werkt met je Chromebook. En als je er eentje wil aanschaffen, er zijn veel controllers om uit te kiezen. Ik heb de meeste van mijn tests gedaan met de Logitech F710, mede door zijn (works with Chromebooks certificering) misschien wel een van de beste controllers voor Chromebooks.

Lees hier alles over Game Controllers voor Chromebooks.

Het is ook goed om te weten dat je ook een Xbox- of PlayStation-controller met Chrome OS kunt gebruiken, hoewel ze via USB moeten worden aangesloten in plaats van via Bluetooth. Ik heb ook met de DualShock 4 via USB getest en vond het behoorlijk wisselvallig – games die ermee werkten, leverden een geweldige ervaring op, maar degenen die dat niet deden, nou ja … niet dus!

Als je een Bluetooth-controller gebruikt, koppel je deze precies zoals elk ander Bluetooth-apparaat. Zorg er eerst voor dat je controller in de koppelingsmodus staat. Als je niet zeker weet hoe u dit moet doen, raadpleegt u de documentatie van de fabrikant. Klik vervolgens op het systeemvak en vervolgens op “Bluetooth”.

Zoek uw controller in het gedeelte “Ongekoppelde apparaten” en klik erop. Na een paar seconden zou je klaar moeten zijn om te gaan.

Als je een USB-controller gebruikt, hoeft je deze alleen maar in te pluggen – als deze compatibel is, zou die onmiddellijk moeten werken.

Nu kunnen we beginnen te gamen…

Als je controller is aangesloten, hoef je alleen nog maar enkele games van Google Play te downloaden en ze op te starten. Houd er rekening mee dat niet alle games controller-compatibiliteit hebben en dat je in sommige games knoppen moet configureren.

Als je op zoek bent naar solide games met ingebouwde controller-compatibiliteit, kun je hier een handvol titels bekijken. (mapping/knoppen configureren niet nodig)


Dit is bij lange geen volledige lijst, want er zijn letterlijk honderden titels met controller-ondersteuning. Dat zijn er maar een paar die ik heb getest en die uitzonderlijk goed werkten met een gamecontroller.