Standaard is de Chrome browser geïnstalleerd op Chromebooks, en voor de meeste mensen raad ik aan die gewoon te blijven gebruiken. Maar zijn er ook alternatieve browsers? En om maar gelijk met de deur in huis te vallen, hieronder een lijstje met alternatieve browsers die je wat mij betreft met een gerust hart kunt uitproberen, in niet willekeurige volgorde;

Waarom überhaupt een alternatieve browser?

Mensen vragen mij vaak, wat is de beste web browser. Alhoewel daar niet echt een eenvoudig antwoord op mogelijk is, toch is mijn nummer 1,  yep; you guessed it – made by Google, de Chrome browser.

Het is een van Googles meest succesvolle producten ever. Niet voor niets wordt deze browser wereldwijd dagelijks door vele tientallen miljoenen mensen gebruikt.

En ja, ik zal niet ontkennen, er zijn wel degelijk de nodige vraagtekens te zetten bij de veiligheid en privacy. Dus als je echt wat te verbergen hebt, kijk dan gerust naar iets anders.

Maar het grote voordeel aan Chrome is dat je vele extensies en add-ons beschikbaar hebt om de functionaliteit uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan adblockers, maar ook apps om bijvoorbeeld YouTube te verbeteren of websites weer te geven.

En…, Chrome is standaard geïnstalleerd op alle Chromebooks. Dus zeker als je veel doet binnen het Google ecosysteem (denk aan Docs, Gmail, Drive, Meet, Keep) Tja, dan zou ik echt niets anders installeren als ik jou was.

Maar goed, als je echt redenen denkt te hebt om de Google Chrome webbrowser te willen mijden, dan zijn de volgende 3 webbrowsers, ook volgens de meeste experts, veilig te gebruiken op een Chromebook.


1

Mozilla Firefox

Enige niet Chromium browser

Firefox van Mozilla (of Moz:lla) is al jaren op de markt en heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt

Firefox is een van de laatste grote browsers die niet gebaseerd is op Chromium (het open source browser project en de basis van Google Chrome, maar o.a. ook van Microsoft Edge browser).

Firefox draait op de zogenaamde Quantum-browser-engine die speciaal voor Firefox is gebouwd, en zo stelt Mozilla dat ze er voor kunnen zorgen dat jouw gegevens respectvol worden behandeld en altijd privé blijven.

Er zijn twee versies van Firefox die je kunt installeren op Chromebooks: één is de Android-app, eenvoudig via de Play Store, maar ook de desktop-versie is beschikbaar. In het geval van de browser van Mozilla wil ik je toch echt de Linux versie aanbevelen.

Hieronder heb ik de officiele download pagina’s van zowel de Android en Linux versie voor je klaar staan.

Als je de Linux desktop applicatie wil installeren, dan vereist dat wel iets meer technische kennis. Via de link hierboven vind je meer instructies. Ook zijn niet alle Chromebooks zondermeer geschikt om Linux applicaties te installeren. Bij twijfel of jouw Chromebook Linux support heeft, lees meer hierover in een artikel dat ik eerder schreef hierover.


2

Brave Browser

Extra veel Privacy opties

Brave is een relatief nieuwe browser, gebaseerd op Chromium. Echter de makers van Brave hebben flink wat aanpassingen gedaan, waardoor er vele extra (privacy-) opties zijn toegevoegd.

Vooral de focus op privacy en de ingebouwde ad- en tracker-blocker maken Brave interessant als Chromebook browser.

Daarnaast is het mogelijk om met Brave geld te verdienen. Via Brave Rewards kun je ervoor kiezen om regelmatig een melding te ontvangen met daarin een advertentie. Als je deze optie aanzet (volledig vrijwillig) kun je ervoor kiezen dit geld te verdelen onder de websites die je vaak bezoekt, of aan jezelf te laten uitkeren in crypto.

Hieronder heb ik de officiele download pagina’s van respectievelijk de Android en Linux versie voor je klaar staan. In het geval van de browser van Brave wil ik je echt de Linux versie aanbevelen.

Als je de Linux desktop applicatie wil installeren, dan vereist dat wel iets meer technische kennis. Via de link hierboven vind je meer instructies. Ook zijn niet alle Chromebooks zondermeer geschikt om Linux applicaties te installeren. Bij twijfel of jouw Chromebook Linux support heeft, lees meer hierover in een artikel dat ik eerder schreef hierover.

Een ander voordeel van de Opera Web browser vind ik, is dat je WhatsApp Web messenger rechtstreeks kunt integreren in de sitebar. Zo zijn je WhatsApp berichten gemakkelijk te volgen, en je kint rechstreekst vanuit je browser op je Chromebook reageren.


3

Opera Web Browser

Beste Android browser voor Chromebooks

Opera web browser bestaat al vanaf 1996, en wordt gebracht door een Noors bedrijf Opera Software AS, opgericht in 1995.

Vandaag de dag biedt de Opera web browser een groot scala aan mogelijkheden en opties. Daarmee is het absoluut een interessante browser voor Chromebooks.

Wat is zelf tof vind aand de Opera webbrowser, is dat je gewoon standaard vanuit de sitebar je Whatsapp berichten kunt lezen en versturen. Lees eventueel ook de blog die ik heb geschreven over de Whatsapp Web toepassing voor Chromebooks.

Geoptimaliseerd voor Chromebooks!

Dit is de enige web browser waarvan ik op dit momentdurf te zeggen dat je de Android versie kunt installeren en uitproberen. In een blog omschrijft Opera het zelf als ’s werelds eerste alternatieve browser die is geoptimaliseerd voor Chromebooks.

Om browsen op Chromebooks zo gemakkelijk, snel en licht mogelijk te maken, is Opera voor Chromebook gebouwd op basis van de Opera Browser voor Android, maar met aangepaste optimalisaties die een volwaardige laptopervaring bieden met behoud van alle unieke functies. 

Je kunt bijvoorbeeld gewoon de muis en het toetsenbord blijven gebruiken, evenals handige sneltoetsen zoals Ctrl +T om een ​​nieuw tabblad te openen en Ctrl + L om de adresbalk scherp te stellen.

Hieronder heb ik de officiele download pagina’s van respectievelijk de Android en Linux versie voor je klaar staan.

In het geval van de web browser van Opera durf ik je met een gerust hart de Android versie aan te bevelen. Opera heeft deze Android versie speciaal geoptimaliseerd voor Chromebook desktop toepassing!


Android browser of Linux installatie?

Wat ik hier ga zeggen, zul je me niet snel in een van de andere blogs op deze website horen zeggen. Maar als het om de webbrowser gaat, installeer dan alstublieft geen Android apps. Niet dat het kwaad kan, maar je hebt er ook ook niet veel aan. Android browsers zijn vrijwel zonder uitzondering gemaakt voor smartphone, of op z’n best voor tablets. Maar met een Android browser doe je je Chromebook echt te kort.

Voor de 3 beste veilige alternatieven geef ik elke keer all opties, maar met uitzondering van Opera, adviseer ik je indien mogelijk de Linux toepassing te installeren. In de andere gevallen zijn de Android browsers gemaakt voor mobiel gebruik, dus voor smartphone of tablet. Niet voor desktop gebruik zoals dit het geval is bij Chromebooks.

Chromium gebaseerde browsers

Chromium is een opensourceproject dat de broncode voor Google Chrome en afgeleiden (ook wel chromium-builds genoemd) levert. In zijn puurste vorm is Chromium, net als Chrome, een webbrowser. Google heeft de broncode van Chrome dan ook gebaseerd op de Chromium-code. Chrome en Chromium delen ook dezelfde web-engine Blink: een uitvloeisel van Apple WebKit.

Dat klinkt, en is ook allemaal heel technisch, en feitelijk niet zo belangrijks als gebruiker van web browsers. Maar toch wil ik het hier even noemen, al was het maar omadat vandaag de dag heel veel web browsers de Chromium-code gebruiken, zelfs Microsofts Edge. Hieronder zie je een lijstje met alle op Chromium-code gebaseerde web browsers. (op alfabetische volgorder)

> Brave
> Comodo Dragon
> CoolNovo
> Flock
> Google Chrome
> Lunascape
> Microsoft Edge (vanaf versie 75)
> Opera
> RockMelt
> SRWare Iron
> Torch
> Vivaldi

In die zin is Firefox vrij uniek, omdat dit een van de weinige grote browsers is die geen gebruik maakt van de Chromium-code. In plaats daarvan draait Firefox op de zogenaamde Quantum-browser-engine die speciaal voor Firefox is gebouwd.

Chrome, Chromium vs Safari?

Google Chrome, Chromium en Apple Safari zijn allemaal webbrowsers die gebruik maken van de WebKit-engine. WebKit is een open-source webbrowser-engine die oorspronkelijk werd ontwikkeld door Apple voor Safari, maar later werd overgenomen door Google voor Chrome en andere Chromium-gebaseerde browsers.

Chrome is gebaseerd op de open-source Chromium-browser, die ook gebruikmaakt van de WebKit-engine. Chromium is de basis voor veel andere webbrowsers, zoals Microsoft Edge, Opera en Brave. Dit betekent dat al deze browsers veel van dezelfde functies en technologieën hebben.

Safari is een browser die exclusief beschikbaar is voor Apple-apparaten, zoals iPhones, iPads en Macs. Net als Chrome en Chromium gebruikt Safari de WebKit-engine. Dit betekent dat deze browsers vergelijkbare prestaties, functies en ontwerpen hebben, hoewel er ook verschillen zijn, zoals de manier waarop bepaalde functies worden geïmplementeerd en de beschikbare extensions.

Conclusie alternatieve browser voor Chromebook

Laten we er vooral niet omheen draaien, als je een Chromebook gebruikt is het gewoon logischer om bij de oude vetrouwde Goole Chrome Browser te blijven.

Maar heel veel mensen laten zich afschrikken door allerelei horror-verhalen en beloftes van het groenere gras bij de alternatieve browser buren.

Maar mocht je toch iets anders overwegen, dan zijn dit ter afsluiting de belangstre conclusies:

  • Firefox heeft een unieke aanpak en gebruikt als enige grote web browser niet Chromium gebaseerd, maar gebruikt in plaas daarvan de zogenaamde Quantum-browser-engine die speciaal voor Firefox is gebouwd.
  • Brave Browser is ook het overwegen waard, en ze zetten hoog in op allerlei safety en privacy functiuonaliteiten, rechtstreeks instelbaar vanuit de browser. Maar ik ben vooralsnog een klein beetje huiverig als gaat op hun special aanpak van adevrtenties en ingebouwde Bitcoin wallet.
  • Als je geen Linux toepassing wil installeren, kies dan de Android app van Opera die je gewoon vanuit de Google Play Store kunt download. Opera heeft deze Android app speciaal geoptimaliseerd voor desktop toepassing op Chromebooks.

Doe hiermee wat je wil, maar ik blijf lekker bij de Chrome Browser. 🙂

Foto credits: Mozilla, Brave en Opera