Achter de schermen wordt hard gewerkt aan Google Project Stream, een soort Netflix voor gamesHet voordeel van zo’n streamingdienst is dat gamers geen zware spelcomputer meer nodig hebben. Maar zo kun je wel kaskrakers (AAA-titels zoals: The Witcher, Overwatch, Fortnite, The Legend of Zelda, etc.) met 1080p/60fps spelen op een Chromebook of iedere andere computer of device met een Chrome Browser.

[message title=”Laatste nieuws” title_color=”#ffffff” title_bg=”#000000″ title_icon=”FA-bullhorn” content_color=”#000000″ content_bg=”#dbdbdb” id=””]Google presenteerde op 19 Maart, tijdens de Game Developers Conference (GDC) in San Fransisco de nieuwe Google Stadia Game streamingsdienst + controller.

[Lees er hier meer over][/message]

Stel je voor: je opent je browser, klikt op een link, en van het ene op het andere moment ren je rond in het virtuele landschap van een zware blockbustergame. Dat is het doel van Google Project Stream, het nieuwe streamingplatform voor games dat Google momenteel test in samenwerking met gamebedrijf Ubisoft.

Geruchten of feiten rondom Google Gaming producten

GAME CONSOLE

Vanaf zo 2016 zijn er al geruchten dat Google zou werken aan een eigen spelconsole met een bijhorende dienst om games te streamen. De dienst zou de codenaam “Yeti” dragen. Ook zou Google al gesrpekken voeren met verschillende spelontwikkelaars, in de hoop om hen te overtuigen hun spellen beschikbaar te stellen voor Yeti. Google zou bovendien plannen hebben om enkele studio’s over te nemen. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat overgenomen ontwikkelaars dan exclusief zouden ontwikkelen voor Yeti.

STREAMINGSDIENST

Sinds Oktober 2018 bevestigde Google dat ze werken aan een streamingsdienst voor cloud gaming middels het Google Project Stream. Hiermee gaat Google dus feitelijk de strijd aan met o.a. Nvidia’s GeForce NOW, Sony’s PlayStation NOW en Microsoft’s xCloud Project.

GAME CONTROLLER

Ook lijkt het er sterk op dat Google een game controler aan het ontwikkelen is.  Een octrooiaanvraag die in oktober 2018 werd ingediend maar op 31 januari 2019 werd gepubliceerd, heeft het over ‘meldingen op de controller’ en geeft aan hoe informatie kan worden gepresenteerd op een spelcontroller met betrekking tot high-scores of het zien en accepteren van social invites.

Het lijkt dan ook zeer waarschijnlijk dat Google Project Stream de mogelijkheid gaat bieden van online services (netzoals Microsoft met Xbox Live Gold) waardoor het mogelijk is om online met andere spelers te spelen. Het lijkt me overigens niet echt een verrassing dat als Google een online gamingservice gaat lanceren, online sharing (in welke vorm dan ook) toch tenminste heel hoog op hun todo-lijstje zal staan, toch!?

Wat is Cloud gaming?

Cloudggaming is een alles samevattend woord dat doelt op een soort Netflix voor gamen: je games staan niet meer op je computer thuis, maar op een server. Die registreert feitelijk wat jij op je chromebook – of televisie, of telefoon – doet, voert dat door in de game, en stuurt het beeld en geluid van de game vervolgens weer naar je scherm.

Momenteel zijn er grofweg twee typen cloudgaming-diensten op de markt, simpel gezegd;

  • de ‘Netflix-voor-games’-achtige diensten
  • de verhuur van virtuele computers

Netflix-achtige diensten als PlayStation Now of Vortex.gg bieden voor een vast bedrag per maand een selectie aan games die al op hun eigen servers geïnstalleerd staan.

De virtuele (cloud) diensten als Parsec en LiquidSky bieden daarentegen de mogelijkheid om ruimte en speeltijd te huren op een server die uitgerust is met sterke gamehardware. Je krijgt dan via een app toegang tot een extra PC maar je moet de games nog wel zelf kopen en installeren.

Wat maakt Google Project Stream anders?

De belangrijkste onderscheidende factor van Project Stream ten opzichte van eerdere cloud services, zoals GeForce Now en PlayStation Now, is de mogelijkheid om in elke Chrome-browser op desktops (chromebooks, macbooks, pc’s, tv’s, tablets, telefoons) te worden uitgevoerd in plaats van op specifieke spelplatforms.

Google Project Stream Bètatest (Assassin’s Creed Odyssey)

Google kondigde de service aan in oktober 2018 en stuurde kort daarna uitnodigingen naar bètatesters voor toegang tot het test-project. Een selecte groep Amerikanen mochten van medio oktober 2018 tot 15 Januari 2019, Ubisofts nieuwste spel “Assassin’s Creed Odyssey” spelen via de browser van Google.

Google Project Stream betatest game

Volgens Ubisoft-topman Yves Guillemot was het een experiment dat zich nog in een vroeg stadium bevindt, maar hij is blij met de vooruitgang die nu al in samenwerking met Google geboekt is.

Gamen wordt dankzij dit soort oplossingen laagdrempeliger. We kunnen daarmee op de middellange termijn meer spelers overhalen om onze blockbuster-games te spelen. – Ubisoft-topman Yves Guillemot

Toekomst Google Project Stream?

Nu de eerste Bètatest van Google Project Stream is voltooid, rest ons de vraag: wat nu?

Google heeft ons tot nu toe goed laten zien wat er mogelijk is met Project Stream en de early-access bètatest lijkt van buitenaf toch een groot succes te zijn.

Volgt er een nieuwe game voor een tweede ronde van deze bètatest van Google Project Stream? En alhoewel Assassin’s Creed Odyssey een game is die al behoorlijk wat paardekrachten vergt, zou Google het lot kunnen tarten door een grafisch nog zwaardere game te kiezen voor een tweede testronde!?

Aan de andere kant, Google zou natuurlijk ook het tegenovergestelde kunnen doen! In plaats van een grafisch nog intensievere game te streamen zouden ze ook een een handvol titels tegelijk aan kunnen bieden.

Aangezien Google vaag blijft over wat de volgende stappen zijn voor Google Project Stream, moeten we ook de mogelijkheid accepteren dat het bij deze eerste betatest blijft. Nu Google Project Stream heeft aangetoond dat het concept werkt, zouden ze in alle rust verder kunnen werken aan de verdere ontwikkeling van het uiteindelijke product.

Dat zou kunnen betekenen dat we niets meer horen over Google Project Stream totdat het zijn echte debuut zal maken, compleet met (naar we verwachten toch) een andere naam en iets van een prijsplan.

Een andere mogelijkheid – alhoewel minder waarschijnlijk – is dat Google de streamingtechnologie achter Google Project Stream zal uitbesteden aan andere platforms zoals Steam, Origin of Epic Games. Dat kan Google veel geld opleveren, maar de huidige afwezigheid van Google uit de zeer lucratieve gaming-industrie doet vermoeden dat Project Stream de ingang tot deze markt wordt voor Google.

Hoe dan ook, we kunnen op dit moment helaas alleen maar gissen.


Ter afsluiting van deze blog laten we hieronder een Youtube video zien waarin je een deel van de gameplay ziet gespeeld via Google Project Stream, dus in een Chrome browser! 1080p streamed met 60fps.

Google Project Stream conclusies

Sinds Oktober 2018 bevestigde Google dat ze werken aan een streamingsdienst voor cloud gaming middels het Google Project Stream en gaat hierme de strijd aan met o.a. Nvidia’s GeForce NOW, Sony’s PlayStation NOW en Microsoft’s xCloud Project.

Wat denk jij? Wat zal de volgende stap zijn? Zullen we meer bètatesten zien met verschillende spellen, of zullen we het uiteindelijke product in de plaats daarvan zien? Laat ons je theorieën in de comments weten.

Foto credits:
Blog thumbnail en afbeelding in blog: Ubisoft
Video: Google Project Stream official gameplay capture