Begin van deze eeuw was Flash dé tool voor webontwikkelaars. Het was een krachtig programma: er kon muziek, video en games in afgespeeld worden. Maar toen Steve Jobs besloot om de iPhone niet uit te rusten met Flash ondersteuning werd iedereen gek. En dat werd nog erger toen Steve Jobs in 2010 zei dat Flash ouderwets, inefficiënt en ongeschikt was voor mobiel. Hij veroordeelde Flash hiermee in feite toen al ter dood. En ook al heeft zelfs Adobe er inmiddels de stekker uitgetrokken, tot de dag van vandaag strompelt Flash nog altijd op zijn laatste krachten vooruit.

Flash met pensioen

Adobe, de makers van Flash, stoppen eind 2020 wereldwijd met deze technologie. Dus zelfs zij erkennen dat het tijd is om de dinosaurus die ons meer dan twee decennia goed heeft gediend, met pensioen te laten gaan. De meest gebruikte browsers ontmoedigen het gebruik van Flash en ondersteunen het niet meer of in ieder geval steeds minder. Google heeft aangekondigd dat Flash-ondersteuning ergens tegen het einde van 2020 volledig zal worden verwijderd uit Chrome en Chrome OS.

Flash gebruikt veel voor educatieve websites

Maar zo lang er niet definitief een einde wordt gemaakt aan Flash, zal je het links en recht blijven zien opduiken op het internet. Zo werd ik deze week weer met mijn neus op de feiten gedrukt toen mijn zoontje zijn huiswerk aan het maken was op zijn Chromebook. Mijn zoontje wilde aan de slag met Argus CLou – Aardrijkskunde van Basispoort, maar hij strande bij de melding; ‘Adobe Flash Player is geblokkeerd‘.

Je ziet Flash Players nog heel veel op websites met educatieve bronnen. En juist nu zijn er duizenden studenten aan die aan homeschooling doen vanwege de lockdown situatie. Leraren gebruiken juist deze websites veel voor het online onderwijs. En dat is prima natuurlijk! Het probleem is alleen dat Flash standaard is uitgeschakeld in Chrome en het viel me op dat de gemiddelde Nederlander gewoonweg niet weet hoe je dat probleem kan oplossen.

Flash activeren in Chrome browser?

Omdat Flash dus binnenkort helemaal  zal verdwijnen, raad ik je aan dit ‘per site‘ te doen. Wanneer je op een betrouwbare site bent aangekomen die Flash gebruikt en je wordt begroet met de waarschuwing; ‘Adobe Flash player is geblokkeerd’, dan kun je Flash deblokkeren door de volgende eenvoudige stappen te volgen.

Als je op de pagina met de geblokkeerde Flash Player bent, volg dan de onderstaande stappen om Flash voor deze specifieke site in te schakelen.

  • Klik op het slotje links van het websiteadres.
  • Klik op “Site-instellingen”.
  • Zoek Flash op de geopende pagina, deze staat hoogstwaarschijnlijk op “blokkeren (Standard)”.
  • Selecteer en wijzig in “Toestaan”.
  • Ga terug naar de pagina.
  • Klik op Opnieuw laden (refresh) en Flash moet nu zijn ingeschakeld voor die hele site.

Als je Flash in de toekomst wilt uitschakelen, volg je gewoon dezelfde stappen van bovenaf en kies je ‘Blokkeren’ in de keuzelijst.

En ook al is dit niet bepaald rocket-science, toch weten veel mensen niet hoe je dit kunt doen.

Ik hoop dan ook dat deze simpele oplossing misschien een hoop mensen kan helpen.

Fotocredits:
Thumbnail foto: Adobe

PS: deze oplossing werkt uiterlijk tot December 2020.