Acer Benelux was zo vriendelijk ons hun Eco-friendly Chromebook Vero 514 (CBV514-1HT) te laten uittesten, iets waar ze zelf ook heel trots op zijn. Geproduceerd met 30% minder CO2-uitstoot, makkelijk recyclebaar en gemaakt dit alles natuurlijk met (het welzijn van) onze planeet in het achterhoofd.

Het model dat wij ter review kregen was de Acer Chromebook Vero 514 CBV514-1H-32T8 – Kleur: Cobblestone Grey – 14″ FHD IPS ComfyView™ – Intel Core i3-1215U – 8GB DDR4X – 128GB PCIe NVMe SSD – Intel UHD Graphics – HDMI – Wi-Fi 6E AX (2×2) – 56 Wh battery – FHD webcam – Fingerprint Reader.

De gehele Vero-lijn van Acer zijn in principe allemaal producten die op een duurzamere manier zijn gemaakt. Maar ze hebben dus ook een Chromebook Vero 514, gemaakt met 30% gerecycled plastic in de behuizing en 50% in het toetsenbord. Door de samenwerking die Acer heeft met Plastic Bank ondersteunen ze in 2024 het inzamelen van 50 ton uit de zee afkomstig plasticafval, en voorkomen daarmee het equivalent van 2,5 miljoen (plastic) flessen die onze oceanen vervuilen.

PlasticBank scaled

Slimme verpakking

Voor de verpakking heeft Acer gekozen voor gegoten pulp, gemaakt van verschillende vezelachtige materialen zoals gerecycled papier, karton of andere natuurlijke vezels. Dit biedt een breed scala aan voordelen ten opzichte van traditionele verpakkingen van plastic en piepschuim. Tevens helpt deze milieuvriendelijke verpakking niet alleen bij het verminderen van afval, maar draagt ook bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen door gebruik te maken van gerecyclede en hernieuwbare materialen.

Chromebook Vero verpakking

Als extra gimmick heeft Acer het verpakkingsmateriaal zo ontworpen zodat je het kunt (her)gebruiken als laptopstandaard, slim en het spaart weer ruimte in de afvalbak! 🙂

Look & feel

Met al die milieuvriendelijke materialen zou je misschien verwachten dat de Vero er goedkoop of tweedehands uitziet. Maar niets is minder waar: de Vero Chromebook heeft een unieke uitstraling en een uitzonderlijke bouwkwaliteit. Het uniek getextureerde chassis, in Cobblestone Grey (kinderkopjesgrijs), heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Het lichtgrijze oppervlak met gele stipjes doet denken aan gerecycled karton, wat het een opvallend en milieubewust karakter geeft.

PXL 20240529 080218926.MP
PXL 20240529 120942348

Deze Acer Chromebook Vero 514 heeft verder een design die doet denken aan de iconische Apple MacBook 13 uit 2006. Het strakke en moderne ontwerp met een slanke aluminium unibody-behuizing en enigszins afgeronde hoeken dragen allemaal bij aan het elegante en gestroomlijnde uiterlijk, dat een hoogwaardige en stevige uitstraling geeft.

Ook de immens populaire Asus Chromebook C302 had 10 jaar later een soortgelijke uitstraling. Maar de Vero 514 Chromebook biedt dit alles, maar dan in een meer milieuvriendelijk jasje! 🙂 (zie de overeenkomsten tussen de Apple Macbook, Acer C302 en Acer Vero 514 hieronder)

MacAsusAcer 1

Verlicht toetsenboord + touch

Het verlichte toetsenbord was comfortabel om gedurende lange perioden te gebruiken en de toetsen voelden prettig veerkrachtig aan onder mijn vingertoppen. Ik maakte nauwelijks, zo niet helemaal geen, typefouten. De R- en E-toetsen zijn bewust limoengele van kleur gekozen in verband met eco-bewustzijn, maar wat deze Chromebook ook een vanuit esthetisch oogpunt, extra touch geeft.

Keyboard Acer Vero
chormebook vero 514 cbv514 1h cobblestone gray gallery

De limoengele E- en R-toetsen – moeten omgekeerd (ofwel, RE dus) – de ECO-friendly aspecten:
REduce
REuse
REcycle

Daarnaast draagt het verlichte toetsenbord bij aan de bruikbaarheid in omgevingen met weinig licht, waardoor het ook ideaal is voor werken in de avond of in donkere ruimtes.

Acer ‘OceanGlass’ trackpad

Ook het zogenaamde ‘OceanGlass’ trackpad is gemaakt van plastic dat uit de oceanen is gevist. En alhoewel ‘Glass’ in de benaming OceanGlas een tikkeltje misleidend is, maar he — het is voor een goed doel — een schonere zee, hoe cool is dat! (de trackpad op de afbeelding hieronder ziet er ook heel disco/glazig uit, in realiteit is dat echter niet zo)

oceanglas

Verder kan ik vanuit mijn persoonlijke gebruikerservaring melden dat de trackpad heerlijk en smooth werkt, ik heb er geen enkel probleem ondervonden.

ComfyView Display

Ondanks de bijna identieke afmetingen als de Apple MacBook 13 Pro uit 2006 (13-inch display: 32,5 × 22,7 x 2,7 cm en 2,4 kg), heeft de Acer Chromebook Vero 514 (14-inch display: 31,3 x 22,4 x 2,0 cm) een veel groter, 14-inch effectief beeldoppervlak met relatief smalle randen rondom het scherm.

Het computerscherm maakt gebruik van IPS (In-Plane Switching) technologie en heeft een breed kleurengamma dat 110% van de sRGB-kleurruimte dekt. Dit betekent dat het scherm in staat is om een groter en accurater palet aan kleuren weer te geven dan schermen die slechts 100% van de sRGB-ruimte dekken.

Acer’s ComfyView-technologie is een anti-glare schermtechnologie die is ontworpen om reflecties te verminderen en de vermoeidheid voor je ogen te verminderen. Het is een matte afwerking die wordt aangebracht op het scherm van de laptop of monitor.

Acer ComfyView

ComfyView vermindert reflecties van omgevingslicht, waardoor het scherm gemakkelijker te zien is in felverlichte omgevingen. Dit is vooral handig als je de laptop of monitor in de buurt van een raam gebruikt of als je veel kunstlicht in je werkomgeving hebt. Doordat er minder reflecties zijn, hoef je je ogen niet zo hard te spannen om het scherm te zien. Dit kan vermoeide ogen helpen verminderen, vooral bij langdurig gebruik.

Boordevol functies

Deze Chromebook is verder ook voorzien van WiFi 6E, een FHD-webcam die ongewenste lichteffecten reduceert, een (optioneel) toetsenbord met achtergrondverlichting en vingerafdruksensor, een HDMI 2.0-poort en twee USB Type-C-poorten, MIL-STD-810H duurzaamheid van militaire kwaliteit, EPEAT (Milieuvriendelijk ontwerp) Gold-compatibel en DTS Audio met twee ingebouwde microfoons en Google Assistant Lab-certificering (ART).

Zo dan hebben we dat ook weer gehad! 🥴

Conclusies

Wat Acer betreft is dit de toekomst en zij hopen dat klanten dit ook meer en meer als de toekomst gaan zien. De Environmental, Social, and Governance (ESG) doelstellingen van Acer omvatten naast het toepassen van 30% post-consumer gerecycled (PCR) plastic in computers en laptops tegen 2025 en werken tevens naar een doelstelling toe van netto-uitstoot nul tegen 2050.

Deze Acer Chromebook Vero 514 is een genot om op te werken, het belichaamt wat mij betreft alles wat een Chromebook is en nodig heeft. De enige kanttekening zou kunnen zijn dat — in ieder geval de uitvoering die wij ter review hadden — geen touchscreen is, maar heel eerlijk gezegd is dat voor mij geen show-stopper meer.

Wij hebben de versie getest met een 12e generatie Core i3 en Intel UHD graphics, 8GB RAM en 128GB PCIe NVMe SSD, de snelle/betere SSD opslag, en eerlijk gezegd werkte alles perfect wat mij betreft. Er zijn echter ook uitvoeringen (hoewel lastig te vinden in de Benelux) met een Core i5 of zelfs i7 en Iris Xe-graphics en tot 256GB SSD NVMe. Ik kan alleen maar dromen van de prestaties die je daarmee zou kunnen bereiken!

Los van het feit dat dit een fantastische Chromebook is met alles erop en eraan, spreekt het design mij het meest aan. Ik houd van de enigszins traditionele Apple MacBook-look, maar dan in een heel 21e-eeuws eco-jasje. Dankzij het uniek getextureerde chassis voelt het helemaal niet alsof je met een plastic laptop rondloopt. Het ingegraveerde PCR logo ende Chromebook Vero branding op de zijkant van deze Chromebook zijn de kers op de taart!

Chromebook-Vero-thumbnail

En alhoewel deze groene Chromebook al in 2022 uitkwam, ontvang je systeem/beveiligingsupdates tot juni 2032, ook heel ‘sustainable’ dus!

Ik raad deze eco-vriendelijke Acer Chromebook Vero 514 van harte aan. Of je nu een verstokte GroenLinkser bent of een brallende VVD’er, je kunt het je simpelweg niet veroorloven om deze groene knoppendoos geen kans te geven. Het is tijd om je innerlijke milieubewuste nerd te omarmen! 🤪

Foto credits:
Thumnail afbeelding credits: chromebookenzo/canva

Look & feel afbeeldingen 2x: chromebookenzo
Apple/Asus/Acer overeenkomsten
afbeelding: chromebookenzo/apple/asus/acer/canva
ComfyView afbeelding: chromebookenzo/acer/canva
Overige afbeelding: acer