22 mei 2021
Verleden week (18-20 mei) was het weer zo ver, het jaarlijkse Google I/O event waar Google allerlei nieuwtjes wereldkundig maakt.
Verleden jaar ging het event (oorspronkelijk gepland voor 12-14 mei) uiteindelijk niet door vanwege de coronavirus pandemie. Dit jaar had Google dus iets goed te maken.
Maar de omstandigheden zijn nog steeds niet optimaal, en het event was dan ook anders dan we gewent waren van Google. In plaats van grote presentaties waar normaal gesproken vooral de uitgenodigde media bijelkaar komen in grote zalen, waren dit keer alle sessies volledig online en was de conferentie tevens opengesteld voor iedereen.
Toch was er ook nog steeds heel veel hetzelfde als wat we van een Google I/O event gewent waren; een hoofd-keynote, een keynote voor ontwikkelaars, kleinere keynotes en een heleboel losse sessies.
Te veel om alles even snel samen te vatten, dus als Chromebook-fans richten wij ons hier op de belangrijkste highlitghst die van invloed zijn op Chrome OS- en Chromebook-gebruikers.
Google goes All Inclusive!?
Google was onlangs zelf het onderwerp van beschuldigingen van racisme. Zo werf het bedrijf door een invloedrijke academicus omschreven als “institutioneel racistisch”. Maar het werd in dit I/O event nog maar weer eens heel duidelijk dat Google dus ook steeds hoger inzet op inclusie.

Om te beginnen werd er natuurlijk – helemaal in de tijdsgeest van nu – tijdens dit event gebruik gemaakt van een doventolk. Maar ook bij de ontwikkeling van nieuwe producten staat inclusie steeds meer centraal.
Zo wordt er o.a. gewerkt aan een smartphonecamera die donkere huidskleur(en) nauwkeuriger weergeeft. Men stelt: “Voor mensen van kleur heeft fotografie ons niet altijd gezien zoals we gezien willen worden, zelfs niet in sommige van onze eigen Google-producten”, aldus Sameer Samat van Google. De camera zal klaar zijn op de nieuwe Google Pixel die later dit jaar uitkomt.
Ook lanceerde Google een nieuwe functie genaamd “Smart Canvas” – een soort overkoepelend platform dat Google Meet, Docs, Sheets, Slides en Tasks met elkaar verbindt. Een van de nieuwe functies is een hulpmiddel die ons helpt bij het schrijven, “assisted writing”. Hiermee zullen voor “gender terms”, alternatieven aan de gebruiker worden voorgesteld. Een gebruiker die bijvoorbeeld “chairman” (voorzitter) heeft geschreven, wordt gevraagd of hij wel een term met een specifiek geslacht wil gebruiken – en krijgt tevens alternatieven aangeboden zoals bijvoorbeeld ” chair person” of gewoon “chair”.
Wat we hier allemaal wel of niet van moeten vinden laten wij even in het midden, maar het geeft wel duidelijk de richting aan waarin Google zich aan het bewegen is.
Maar goed, laten we dan nu verder kijken naar de meer Chrome OS en Chromebook-achtige highlights!
#1. Linux voor Chrome OS komt uit Beta
EINDELIJK – Linux op Chrome OS komt uit de ‘bèta’ -status. Het team rapporteert verbeteringen over de hele linie in prestaties, mogelijkheden en updates en het lijkt erop dat de zaken voldoende zijn uitgekristalliseerd zodat Google Linux eindelijk een volwaardig onderdeel van de Chrome OS-ervaring gaat beschouwen.
Het heeft lang geduurd, maar het gaat nu echt gebeuren – tijdens de release van Chrome 91 – die over ongeveer twee weken zal worden uitgerold.

#2. Verbeterde Android ervaring op Chromebooks
Google heeft in meerdere sessies aangegeven dat Android 11 voor de meeste Chromebooks onderweg is voor Chrome OS. En dit keer in een geheel nieuwe virtuele machine in plaats van de oude ARC-container.
Wat betekent dat? Welnu, het maakt Android in feite veel stabieler, geeft gebruikers toegang tot de nieuwste API’s en functies, verbeterde beveiliging, minder verschillen met het reguliere Android en maakt het eenvoudiger om Android in de toekomst up-to-date te houden.
Dit zijn allemaal enorme pluspunten en het is goed om te zien dat Google de moeite blijft nemen om ook de Android-app-ervaringen op Chromebooks steeds beter te maken.
#3. Betere Android games
Unity (de engine die veel ontwikkelaars gebruiken om de betere games te bouwen) voegt de komende maanden Chrome OS toe als ontwikkelingsdoel. Dit betekent simpelweg dat gamestudio’s games kunnen bouwen en die van meet af aan volledig kunnen afstemmen op Chrome OS.
Hiermee komen er in de nabije toekomst steeds meer games beschikbaar die dus van meet af aan gemaakt zijn om te spelen op een groter scherm (chromebooka ipv just smartphones) met de nodige ondersteuning voor toetsenbord, muis en controller.
Stel je het volgende eens voor: Android-games van desktopklasse maar die speciaal voor Chromebooks zijn gebouwd? Ik kan niet wachten! 🙂
#4. Nieuw User Ineterface/design
Android 12 krijgt een volledig nieuw design, “Material You” genaamd. Maar wat heeft dat met Chrome OS en Chromebooks te maken zou je zeggen?
Welnu, Chrome OS en Android vloeien de laatste tijd al steeds meer in elkaar over. En tijdens de presentatie werd duidelijk dat “Material You” niet alleen voor Android was, maar ook naar Chrome OS zal worden uitgerold.
Hoe dan ook, zoals het er naar uit ziet gaat “Material You” er echt heel goed uitzien. Van kleuren tot animaties tot aan de UI-elementen, het ziet er allemaal veelbelevond uit.
#5. Phone Hub-foto’s
Laten we afsluiten met een leuke nieuwe truc die naar de Phone Hub komt. Deze specifieke nieuwe functie werd getoond tijdens de belangrijkste I/O-keynote en het ziet er echt goed uit.
Het idee is simpel: de laatste paar foto’s die je zojuist op jouw smartphone hebt gemaakt, maken gewoon deel uit van de Phone Hub-interface die je kunt kopiëren / plakken of slepen, overal waar je ze nodig hebt op jouw Chromebook.
Het idee is simpel en zeker geen rocket-science, maar je vraagt je tegelijkertijd ook af – waarom was deze functie er al niet eerder? 😲
En dit was echt niet alles wat er te melden was over Chrome OS en Chromebooks, maar dit zijn wel de 5 highlights die we jou niet wilden onthouden.
Andere zaken die op dit Google I/O 2021 event genoemd werden zijn o.a. verbetering op het gebied van Web apps en PWA updates, alsmede verbeteringen en updates m.b.t. stylus functionaliteit bij Chromebooks.
Conclusie
Wat ons vooral opvalt is dat Google hoog inzet om Chrome OS, Android en Linux steeds meer naadloos in elkaar over te laten vloeien. De figuurlijke puzzelstukjes vallen dan ook steeds meer op de juiste plek en dat merk je aan alles in de gebruikerservaring van Chromebooks.
En het mes snijd aan twee kanten, want het is niet alleen de gebruiker die hier van profiteert. Ook de fabrikanten van Chromebooks, softwareontwikkelaars en gaming-studio’s ontdekken en erkennen Chromebooks steeds vaker als een platform waarin zij steeds meer zullen gaan investeren.
2021 beloofd dan ook een mooi jaar te worden voor Chromebooks.
Foto’s/schreenshots/videos: Google