De afgelopen maanden werden er de een na de andere high-end Chromebooks van onder andere Acer, HP en Dell geintroduceerd, allemaal met een aanzienlijk hoger prijskaartje dan wat je normaal gewent bent van een Chromebook. Terwijl de Chromebook toch in eerste instantie gezien werd als de ultieme budgetlaptop. Maar ik heb goed nieuws: ASUS komt nu echter met een serie Chromebooks die weer eens zo rond de 300 euro komen te liggen. ASUS Chromebook C223, C423 en C523, we stellen ze hieronder graag aan je voor.

LEES EVENTUEEL OOK: Wat is een Chromebook

3 fonkelnieuwe Asus Chromebook modellen

ASUS heeft vandaag drie nieuwe, zeer betaalbare maar ultra-licht, compact en dunne laptops in de ASUS Chromebook series aangekondigd:

Voor ieder wat wils dus. En even kort door de bocht – en naar boven afgerond; zie hier een nieuwe 12″, 14″ en bijna 16″ Chromebook. Dus, goed werk Asus! Ik kan niet wachten tot ze ook in Nederland op de markt komen.

Asus C223 C423 C523 1
ASUS Chromebook C223, C423 en C523

Iets minder “premium” hardware specificaties

Laten we beginnen met het slechte nieuws, nou ja – slecht – dat valt nog te bezien. Deze nieuwe Chromebooks komen namelijk met de dual-core Celeron N3350 en de quad-core Pentium N4200. Er is 4GB (C223) of 8 GB (C423 en C523) werkgeheugen aanwezig. De laptops komen in twee varianten; 32 GB of 64 GB. Er is een sd-kaartslot aanwezig zodat je altijd het geheugen kan uitbreiden als je meer nodig hebt.

Maar over dat slechte nieuws gesproken, neem van mij aan dat de 12″ met 4Gb en een Celeron processor hele degelijke prestaties kan leveren. En de de 14 of 15″ met 8GB in combinatie met een Pentium processor…, nou daar zou ik me al helemaal geen zorgen over maken!

Ultra-“narrow-bezel NanoEdge” beeldscherm, C423 en C523

Zowel de ASUS Chromebook C423 en C523 hebben een Aluminum-afgewerkte deksel wast ze een premium look en feel geeft. Deze modellen beschikken over de zogenaamde “Ultra-narrow-bezel NanoEdge displays”, wat inhoud dat ze releatief smalle bezels hebben rond om (maar vooral links en rechts) het scherm. Let op de C223 (12″) versie heeft dit dus niet.

Ultra dunne C223

Maar de ASUS Chromebook C232 is een Ultra-Compact model met een formaat dat vergelijkbaar is met een A4-tje. Hij Weegst net iets minder dan 1kg (999 gram inclusief batterij) en is daarme dan ook een van de dunste Chromebooks van dit moment. Hij is dus ideaal voor als je veel onder weg bent, maar daarentegen is hij net groot genoeg om nog lekker op te kunnen werken.

Beeldscherm

Alle drie de modellen beschikken over een display met een 16:9 beelschermverhouding. Dat is prima omdat deze modellen vooral als traditionale laptop zullen worden gebruikt en niet als tablet.

Bij de C223 is er weinig te kiezen, hij heeft een 11.6″ TN Panel met een resolutie van 1366×768. HD-ready dus.

Voor de C423 en C523 kun je kiezen uit twee opties wat het scherm betreft. Ofwel een resolutie van 1366×768, of een Full-HD display met een resolutie van 1920×1080. In beide gevallen gaat het om een scherm met ultra-smalle bezels om het scherm heen dus. De variant met de hogere resolutie gaat waarschijnlijk gepaard met de grotere opslagcapaciteit van 64 GB waarbij ook de optie aanwezig voor een touchscreen.

Bij alle drie de modellen er is een hd-webcam aanwezig.

180 graden scharnier, dus geen 2-in-1

Alle drie de modellen beschikken ook over een duurzame 180° scharnier voor eenvoudig delen van de scherminhoud met vrienden of collega’s. Het scharnier is onderworpen aan een intensieve 20.000 opening/sluiting cyclus-test om betrouwbaarheid op lange termijn te garanderen.

Moderne connectiviteit

De nieuwe ASUS Chromebook-serie hebben Dual-band 802.11ac Wi-Fi  en Bluetooth 4.0 voor sterke, stabiele signalen en snelle datatransmissiesnelheden. Alle modellen zijn voorzien van USB Type-C (USB-C) -poorten – twee op ASUS Chromebook C423 en C523, één op ASUS Chromebook C223 – en twee USB Type-A-poorten voor gemakkelijke apparaatverbindingen, samen met een microSD-kaartsleuf voor opslag uitbreiding.

Hoe lang is de batterijlevensduur?

De nieuwe ASUS Chromebook-serie maakt gebruik van energiezuinige quad-core Intel®-processors, zodat gebruikers kunnen genieten van een batterijlevensduur tot wel 10 uur.

Toetsenbord

Full-size, ergonomische toetsenborden met 1,4 mm key-travel zorgen voor ultiem typecomfort en het grote touchpad zorgt voor een vloeiende  controle middels intuïtieve multitouch-gebaren.

Google PlayStore ondersteuning

De nieuwe ASUS Chromebook-serie biedt niet alleen de beste Google-functionaliteit, maar ondersteunt ook volledig Google Play, zodat je kunt genieten van al je favoriete Android-apps.

Beschibaarheid en prijzen

De ASUS Chromebook C223NA-DH02 (Intel Celeron Processor, 4GB RAM, 32GB opslag) is in de USA verkrijgbaar tegen een adviesprijs van $ 229,- en momenteel is dit ook de enige uitvoering die in Nederland leverbaar is voor 269 euro bij o.a. Mediamarkt en Coolblue. De ASUS Chromebook C423 (Intel Pentium Processor, 4GB RAM, 32GB opslag) en de C523NA-DH02 (Intel Celeron Processor, 4GB RAM, 32GB opslag) zijn in de USA verkrijgbaar tegen een adviesprijs van $ 269,- maar helaas vooralsnog niet in Nederland.

Foto/product credits:
Blog afbeelding: Asus
Officieel persbericht