28-oktober-2023:

Er zijn al een tijdje geruchten over een opmerkelijke zet van Apple: het herintroduceren van de 12-inch MacBook zonder de toevoegingen ‘Air’ of ‘Pro’, dit keer als een betaalbaar budgetmodel. Deze beslissing komt op een moment waarop Apple steeds meer de focus legt op de budgetmarkt, in een poging om te concurreren met Chromebooks. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat we dit budgetmodel van de 12-inch MacBook zullen zien tijdens Apple’s “Scary Fast”-evenement op maandag 30 oktober.

Apple’s “Scary Fast”-evenement

Apple’s “Scary Fast”-evenement is vooral gericht op de nieuwe Macs met M3-chips. De verwachting is dat er o.a. twee nieuwe MacBook Pro’s worden aangekondigd, een 14-inch en een 16-inch model. Beide laptops zullen worden aangedreven door de nieuwe M3-chip, die een aanzienlijke prestatieverbetering zal bieden ten opzichte van de huidige M2-chips.

De presentatie zal live te volgen zijn op 30 oktober om 2 uur Nederlandse tijd.

Naast nieuwe Macs is er ook een kans dat Apple andere producten aankondigt, zoals een nieuwe iMac of een nieuwe versie van de Mac mini. Er zijn echter geen concrete geruchten over deze producten, dus het is moeilijk om met zekerheid te zeggen wat Apple zal presenteren.

12-inch MacBook?

De oorspronkelijke MacBook werd voor het eerst geïntroduceerd door Apple in 2006 en markeerde de overgang naar Intel-chips in hun laptops. In 2012 verdween de MacBook zonder toevoegingen omdat de MacBook Air en MacBook Pro modellen populairder werden. In 2015 keerde de MacBook terug, dit keer als een slanke 12-inch laptop met slechts één USB-C-aansluiting. Deze versie van de MacBook werd voor het laatst verkocht in 2019 voordat hij uit de schappen verdween.

Maar volgens verschillende bronnen is Apple nu dus waarschijnlijk van plan goedkopere MacBooks te lanceren als een voordelig alternatief voor zijn premium MacBook Air- en MacBook Pro-lijnen, en zullen de machines enkele ontwerpwijzigingen ondergaan om Apple in staat te stellen de lage prijs te bereiken.

Het uiterlijk aan de buitenkant zal nog steeds een metalen behuizing gebruiken om de kenmerkende Apple Mac-esthetiek te behouden, maar het zou gemaakt zijn van “verschillende materialen” om de prijs te drukken.

Zoals eerder in dit bericht vermeld, lijkt het onwaarschijnlijk dat we de Budget MacBook(s) zullen zien tijdens het Apple “Scary Fast”-evenement op 30 oktober 2023. De kans op een release in 2024 lijkt echter groter en is vooral gebaseerd op het gebrek aan activiteit bij belangrijke Apple-leveranciers zoals Quanta Computer en Foxconn.

iPad marktaandeel op scholen laatste jaren afgenomen

De nieuwe 12-inch MacBook zou worden ontwikkeld naast een 13-inch model dat zich specifiek op de educatieve markt richt. Apple lijkt hiermee echt de concurrentie aan te willen gaan met Chromebooks, die de afgelopen jaren op scholen steeds populairder zijn geworden.

Hoewel Apple’s iPad ook een aanwezigheid heeft op scholen, is het marktaandeel ervan de laatste jaren afgenomen. Bovendien zijn de instapprijzen voor MacBooks de laatste tijd aanzienlijk gestegen, waardoor ze voor veel onderwijsinstellingen financieel onbereikbaar zijn geworden.

Wat betreft prijsstelling biedt de iPad-lijn momenteel meer variatie dan de MacBook-lijn. De krachtigste iPad Pro begint bij een instapprijs van zo’n 1000 euro, wat vergelijkbaar is met de instapprijs van een MacBook. Aan de andere kant begint de goedkoopste iPad al bij iets onder de 400 euro, terwijl de instapprijs van de MacBook Air (2022) oploopt tot 1299 euro.

Even ter vergelijk, je hebt al een Chromebook Plus, met een AMD Ryzen 5 processor, 8GB RAM en 256GB interne opslagruimte + touchscreen voor 549,00 euro.

Uiteraard is het niet eerlijk om iets zoals hierboven, de Apple MacBook Pro 14″ (2023) M2 Max (12 core CPU/38 core GPU) 64GB/1TB te vergelijken met iets als de Acer Chromebook Plus 514 CB514-3HT-R299 – 14 inch – Touchscreen, omdat de twee laptops voor verschillende doelgroepen zijn bedoeld.

De MacBook Pro is een high-end laptop voor professionals die de beste prestaties en mogelijkheden nodig hebben. De Chromebook heeft echter ook enkele voordelen ten opzichte van de MacBook Pro. De Chromebook is bijvoorbeeld lichtgewicht en heeft een langere batterijduur. Ook is de Chromebook gemakkelijker te gebruiken, omdat hij draait op ChromeOS, een besturingssysteem dat gebaseerd is op de webbrowser Chrome. Bovendien heeft de Chromebook een touchscreen, die de MacBook Pro niet heeft.

Conclusie

Met de mogelijke terugkeer van de 12-inch MacBook als budgetmodel lijkt Apple vastbesloten om terrein te winnen in de educatieve markt en de concurrentie aan te gaan met de heersende populariteit van Chromebooks. Deze zet komt op een moment waarop de prijzen van MacBooks zijn gestegen, en Apple zich beweegt om een breder scala aan budgetopties aan te bieden. Het is duidelijk dat Apple vastbesloten is om niet achter te blijven en de concurrentie met Chromebooks serieus te nemen.

Alhoewel het onwaarschijnlijk is dat er tijdens het Apple’s “Scary Fast”-evenement op 30 oktober (2023) iets over dit onderwerp wordt aangekondigd, kunnen we het natuurlijk niet met zekerheid zeggen. We zullen het moeten afwachten.